Lactalis vlasnik Tuzlanske mljekare i Inmera

Bez autora
Jan 13 2013

Francuski Lactalis, najveći proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda u svijetu, postao je većinski vlasnik Ljubljanske mlekarne kupovinom 50,3 posto dionica slovenskog preduzeća. S obzirom na to da će ova koncentracija imati efekat na tržištu proizvodnje i distribucije mlijeka i mliječnih proizvoda BiH, Konkurencijsko vijeće BiH pozvalo je sve zainteresovane privredne subjekte koji djeluju na ovom tržištu ili druge privredne subjekte koji djeluju na drugim tržištima, na kojima bi koncentracija mogla imati efekat, te druge institucije ili udruženja koje imaju odgovarajuća saznanja o relevantnom tržištu da dostaviti pisane primjedbe i mišljenja Konkruencijskom vijeću. Naime, uticaj na tržište BiH, koji je naveden u pozivu Konkurencijskog vijeća, odnosi se na činjenicu da Lactalis postaje vlasnik Tuzlanske mljekare, koja je u vlasništvu Ljubljanske mlekarne, nove Lactalisove akvizicije. Ali to nije sve. Poznato je da je Lactalis vlasnik hrvatskog Dukata, mljekare čiji su proizvodi među najprodavanijim na bh. tržištu, a koja je opet vlasnik gradačačke mljekare Inmer.

Lactalis vlasnik Tuzlanske mljekare i InmeraFrancuski Lactalis, najveći proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda u svijetu, postao je većinski vlasnik Ljubljanske mlekarne kupovinom 50,3 posto dionica slovenskog preduzeća.

S obzirom na to da će ova koncentracija imati efekat na tržištu proizvodnje i distribucije mlijeka i mliječnih proizvoda BiH, Konkurencijsko vijeće BiH pozvalo je sve zainteresovane privredne subjekte koji djeluju na ovom tržištu ili druge privredne subjekte koji djeluju na drugim tržištima, na kojima bi koncentracija mogla imati efekat, te druge institucije ili udruženja koje imaju odgovarajuća saznanja o relevantnom tržištu da  dostaviti pisane primjedbe i mišljenja Konkruencijskom vijeću.

Uticaj na bh. tržište

Naime, uticaj na tržište BiH, koji je naveden u pozivu Konkurencijskog vijeća, odnosi se na činjenicu da Lactalis postaje vlasnik Tuzlanske mljekare, koja je u vlasništvu Ljubljanske mlekarne, nove Lactalisove akvizicije. Ali to nije sve. Poznato je da je Lactalis vlasnik hrvatskog Dukata, mljekare čiji su proizvodi među najprodavanijim na bh. tržištu, a koja je opet vlasnik gradačačke mljekare Inmer.

Na ovaj način Lactalis postaje jedan od najvećih proizvođača i distributera mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH, te će vjerovatno biti primjedbi na ovu koncentraciju.

Tuzlanska mljekara je već neko vrijeme u problemima, a pred kraj 2012. iz Ljubljanske mlekarne su najavili smanjenje broja uposlenih i asortimana. Da li će promjena vlasničke strukture u slovenskoj firmi značiti i promjene i u tuzlanskoj kompaniji, trebalo bi se znati uskoro.

Francuski mljekarski div, koji je nakon preuzimanja italijanskog Parmalata prošle godine, postao najveća mljekarska kompanija na svijetu, za većinski udio u Ljubljanskim mlekarnama izdvojio je nešto manje od 20 miliona eura, tako da su sada u suvlasništvu sa firmom Mlekodel, koja je vlasnik 36 posto Ljubljanskih mlekarni i bit će zanimljiv budući razvoj događaja jer slijedi Lactalisova ponudaza preuzimanje preostalih dionica. Francuzi za cijelu kompaniju trebaju izdvojiti nešto više od 38 miliona eura. U odnosu na 280 miliouna eura, koliko su prije pet godina dali za Dukat, svota koju sada plaćaju za Ljubljanske mlekarne ipak je znatno niža.

Širenje u regiji

Dukat je od preuzimanja postao Lactalisova platforma za širenje u regiji, gdje ima 13 proizvodnih pogona, od Hrvatske, BiH do Srbije te Rumunije i Makedonije. Trgovačke kompanije Dukat ima još u Sloveniji, Grčkoj, Bugarskoj te na Kosovu. Ljubljanske mlekarne uz proizvodnju u Ljubljani pogone imaju još u Mariboru i Kočevju te u Tuzli.

Lactalis se spominje i kao mogući vlasnik najveće srbijanske mljekare Imlek, u vlasništvu Salforda.

Najpoznatije internacionalne robne marke Lactalis grupe su Président, Galbani, Parmalat i Santal, dok Lactel, La Laitiere, Dukat, Celia, Fibresse, Omega 3 Plus, Vaalia i Zymil predstavljaju snažne regionalne robne marke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik